Որոշ սննդամթերքներ, հատկապես կանոնավոր օգտագործման դեպքում, կարող են նպաստել քաղցկեղի զարգացմանը:
Ահա դրանցից ամենավտանգավորները՝
Վերամշակված միսը - երշիկեղենը, հոթ-դոգերը, բեկոնը պարունակում են նիտրիտներ և նիտրատներ, որոնք օրգանիզմում վերածվում են քաղցկեղածին նյութերի:
Կարմիր միսը - հաճախակի օգտագործման դեպքում, հատկապես տապակածը, մեծացնում է հաստ աղիքի քաղցկեղի առաջացման ռիսկը:
Տապակած և ճարպոտ սննդամթերքներ - տապակելիս առաջանում են վնասակար միացություններ, ինչպիսիք են ակրիլամիդը, հատկապես կարտոֆիլում:
Շաքարի բարձր պարունակությամբ սննդամթերքներ - նպաստում են ճարպակալմանը, որը կապված է քաղցկեղի առաջացման ռիսկի բարձրացման հետ:
Արագ սնունդ և վերամշակված սննդամթերք - պարունակում են վնասակար հավելումներ, տրանս ճարպեր և շատ աղ:
Գազավորված ըմպելիքներ և քաղցր հյութեր - հարուստ են շաքարով և արհեստական համեմունքներով։