Foto

Անվանվել են 9 մթերք, որոնք նպաստում են ծերացման դանդաղեցմանը

Սննդային մանրաթելերով և հակաօքսիդանտներով հարուստ սննդամթերքները՝ հատապտուղները, կանաչ թեյը, կակաոն, նարինջը, խնձորը, նուռը, բալը, բրոկկոլին և կեղևով խաղողը, օգնում են դանդաղեցնել ծերացումը։ Այս մասին WelnessPulse-ին պատմել է իմունոլոգ Հելեն Մեսիերը։

Մասնագետի խոսքով՝ երկարակեցության չորս հիմնասյուներն են հիվանդությունների վաղ ախտորոշումը, մարմնում բորբոքումների դեմ պայքարը, մտավոր և ֆիզիկական դիմացկունության զարգացումը, ինչպես նաև սրտանոթային և նյութափոխանակության առողջության խնամքը։ Երիտասարդությունը պահպանելու ամենակարևոր սովորություններն են ամենօրյա ֆիզիկական ակտիվությունը, որակյալ քունը, սթրեսի կառավարումը, սոցիալական շփումը և լավ սնունդը։

Դոկտոր Մեսիեն պատասխանեց, որ բուսական սնունդը պետք է ներառվի այն մարդկանց սննդակարգում, ովքեր ցանկանում են երկարացնել իրենց առողջ կյանքը։ Այս դեպքում հատուկ ուշադրություն պետք է դարձնել ինը ապրանքատեսակների սպառմանը։ Բժիշկը հղում արեց հարավկորեացի գիտնականների 2023 թվականի ուսումնասիրությանը, որը ցույց տվեց, որ կանաչ թեյը, կակաոն, հատապտուղները, նարինջը, խնձորը և խաղողը կեղևով, նուռը, բալը և բրոկկոլին կարող են դանդաղեցնել տարիքային փոփոխությունները։

Այս սննդամթերքները ցածր են շաքարի և ճարպի պարունակությամբ, բայց հարուստ են առողջարար սննդային մանրաթելերով և հակաօքսիդանտներով։ Վերջիններս ներառում են բուսական նյութեր, որոնք պաշտպանում են բջիջները անկայուն մոլեկուլների՝ ազատ ռադիկալների վնասումից։

Բժիշկը հավելեց, որ չնայած այս մթերքների ակնհայտ օգուտներին, չպետք է սահմանափակվել դրանցով։ Հավասարակշռված սննդակարգը, որը ներառում է հատապտուղներ, ընկույզներ, լոբազգիներ, ամբողջական հացահատիկներ և սպիտակուցներ, կարևոր է երկարակեցության համար։