Foto

Ինչ կլինի օրգանիզմի հետ, եթե հաճախակի ծիրան ուտել․ կարող է հանգեցնել նաև թnւնավորման

Ծիրանը Վարդազգիների ընտանիքի պտղատու ծառ է: Այս պահին կան մի քանի վարկածներ այն մասին, թե որ երկիրն է այս մրգի ծննդավայրը: Տեսությունը հիմնված է այն փաստի վրա, որ Հին Հունաստանում և Հռոմում միրգը կոչվել է «հայկական խնձոր»: 

​Ծիրանն աներևակայելի առողջարար մթերք է: Դրանց կարմիր գույնը պայմանավորված է կարոտինոիդների բարձր պարունակությամբ: Դրանք մաշկի բջիջներին հաղորդում են թարմություն և փայլ, ինչպես նաև պաշտպանում են դրանք ծերացումից:

Թարմ մրգերը լիցքավորում են էներգիայով և կենսունակությամբ, ամրացնում են իմունային համակարգը և մեծացնում դիմացկունությունը: Մրգերի սերմերը լայնորեն օգտագործվում են կոսմետոլոգիայում և բժշկության մեջ:

Ծիրանը պարունակում է մեծ քանակությամբ կալիում, և միայն 100 գ չոր մրգերը կազմում են օրգանիզմի այս միկրոտարրի օրական պահանջի մինչև 70%-ը:

Ծիրանի քաղվածքը կարող է կանխել քաղցկեղային ուռուցքների աճը: Հետազոտողները պարզել են, որ քաղվածքը ճնշում է մելանոմայի մաշկի մետաստազները: Ենթաստամոքսային գեղձի և կրծքագեղձի քաղցկեղի բջիջները զգայուն էին: Միևնույն ժամանակ, առողջ հյուսվածքները չէին արձագանքում ծիրանի քաղվածքին:

Ծիրանը բարձրացնում է արյան մեջ հեմոգլոբինը և բարենպաստ ազդեցություն ունի արյունաստեղծման գործընթացի վրա:

Ֆոսֆորի և մագնեզիումի բարձր պարունակության շնորհիվ ծիրանը բարձրացնում է մտավոր կարողությունները և բարելավում հիշողությունը:

Կա կարծիք, որ ծիրանը կարող է կանխել Helicobacter pylori բակտերիաների աճը: Այն գաստրիտի հիմնական պատճառն է:

Ծիրանի օգտակարությունը երեխաների համար նույնպես անհերքելի է. միրգը պարունակում է բազմաթիվ վիտամիններ և միկրոէլեմենտներ, որոնք օգտակար են նորածինների համար՝ կալցիում, մագնեզիում, յոդ, ասկորբինաթթու, մանրաթել, պեկտին և այլն: Այնուամենայնիվ, ծիրան պետք է տալ երեխաներին չափավոր քանակությամբ։

Այնուամենայնիվ, այս համեղ և առողջարար միրգը կարող է վնասել օրգանիզմին, եթե այն չափից շատ օգտագործվի: Ծիրանները պարունակում են ամիգդալին կոչվող նյութ, որը մեծ քանակությամբ կարող է հանգեցնել թունավորման։

Ծիրանը նաև շատ շաքար ունի, ուստի եթե դուք ունեք շաքարախտ կամ ստամոքսի խոց, ապա ավելի լավ է այն ընդհանրապես բացառել սննդակարգից: Ծիրանները ուժեղ ալերգեններ են, ուստի պետք է օգտագործվեն ծայրահեղ զգուշությամբ, հատկապես հղի կանանց և երեխաների կողմից։

Ինչ վերաբերում է ծիրանի անվտանգ գնման ժամանակին, դա հուլիսի կեսերն է կամ վերջը, քանի որ այս ժամանակահատվածում դրանք չեն մշակվում մրգի հասունացումը արագացնող քիմիական նյութերով: