Foto

Ուռուցքաբանը նշել է քաղցկեղի առաջացման ռիսկը նվազեցնող մթերքները

Որոշ սննդամթերքներ պարունակում են նյութեր, որոնք կարող են ճնշել ուռուցքային բջիջների աճը, նվազեցնել բորբոքումը և ամրապնդել իմունային համակարգը։ Չնայած ոչ մի առանձին արտադրանք չի երաշխավորում քաղցկեղից լիակատար պաշտպանություն, ճիշտ սնունդը կանխարգելման և բուժման ընթացքում օրգանիզմի աջակցության կարևոր տարր է։ Այս մասին «Իզվեստիային» պատմեց ուռուցքաբանը, «Մեդիցինա» ԲԲԸ-ի (ակադեմիկոս Ռոյտբերգի կլինիկա) ուռուցքաբանը և բժշկական գիտությունների դոկտորը։ Ռուսլան Բասանով։

Նրա խոսքով՝ գիտական ​​հետազոտությունները հաստատում են, որ որոշ մթերքներ պարունակում են նյութեր, որոնք կարող են ճնշել ուռուցքային բջիջների աճը և ամրապնդել իմունային համակարգը։ Մասնագետը բացահայտել է հակաուռուցքային հատկություններով օժտված մի խումբ դեղամիջոցներ։ Նա բացատրեց, որ խաչածաղկավոր բանջարեղենները, ինչպիսիք են բրոկկոլին և ծաղկակաղամբը, պարունակում են սուլֆորաֆան, որը կարող է ճնշել քաղցկեղի բջիջների աճը։ Հատապտուղները հարուստ են հակաօքսիդանտներով և էլլագաթթվով, որը պաշտպանում է ԴՆԹ-ն վնասվելուց։ Սխտորն ու սոխը, ալիցինի և քվերցետինի պարունակության շնորհիվ, ունեն հզոր հակաբորբոքային ազդեցություն։

Բասանովը նաև նշել է կանաչ թեյի օգտակար հատկությունները, որը պարունակում է կատեխիններ, որոնք ճնշում են ուռուցքը սնուցող նոր անոթների առաջացումը։ Ճարպոտ ձկները, ինչպիսիք են սաղմոնը և սկումբրիան, օգնում են նվազեցնել քրոնիկ բորբոքումը, որը քաղցկեղի զարգացման գործոն է։ Շիիտակեն և ռեյիշի սնկերը խթանում են իմունային համակարգը, իսկ քրքումը դանդաղեցնում է քաղցկեղի բջիջների զարգացումը՝ շնորհիվ կուրկումինի։

Միաժամանակ, ուռուցքաբանը զգուշացրել է քաղցկեղի առաջացման ռիսկը մեծացնող մթերքների մասին։ Մշակված միսը, կարմիր մսի ավելցուկը, շաքարը և մաքրված ածխաջրերը, ալկոհոլը և տրանս ճարպերը կարող են նպաստել հիվանդությանը։

«Չնայած ճիշտ սնունդը նվազեցնում է ռիսկերը, այն չի փոխարինում բուժմանը: Որոշ քաղցկեղներ, ինչպիսին է լեյկեմիան, թույլ կապված են սննդակարգի հետ, և ուշ փուլերում ուռուցքը կարող է չարձագանքել սննդային գործոններին: Այնուամենայնիվ, հավասարակշռված սննդակարգը օգնում է մարմնին պայքարել, ուժեղացնում է թերապիայի ազդեցությունը և բարելավում կյանքի որակը», - ասաց բժիշկը:

Մասնագետը ընդգծեց, որ ոչ մի դիետա 100% պաշտպանություն չի ապահովում քաղցկեղից, բայց այն կարող է դառնալ հզոր դաշնակից հիվանդության կանխարգելման և դրա դեմ պայքարի գործում։ Սննդակարգում բանջարեղենի, հատապտուղների, կանաչեղենի և առողջ ճարպերի քանակը մեծացնելը՝ միաժամանակ նվազեցնելով շաքարի և վերամշակված սննդի օգտագործումը, ոչ միայն նվազեցնում է քաղցկեղի առաջացման ռիսկը, այլև բարելավում է ձեր ընդհանուր առողջությունը։