Մարդու մարմնում կան մետաղներ, ուստի այնպիսի երևույթներ, ինչպիսիք են մագնիսական փոթորիկները, կարող են ազդել օրգանիզմի վրա, «Գազետա»-ին ասել է բժշկական գիտությունների թեկնածու, ընդհանուր բժիշկ և սննդաբան Ելենա Սոլոմատինան։
«Մենք ունենք ադապտացիոն համակարգ, երբ շրջակա միջավայրի որոշ շատ ուժեղ փոփոխություններ են տեղի ունենում, մենք դա շատ ավելի ուժեղ ենք զգում, քանի որ դեռևս կազմված ենք ջրից», - ասել է բժիշկը։
Նա նշել է, որ մարդիկ կախված են Լուսնի փոփոխություններից, արևային ճառագայթումից և այլ պարամետրերից։ Երիտասարդ, առողջ օրգանիզմում ադապտացիոն համակարգը լավ զարգացած է, ի տարբերություն տարեցների՝ նրանց մոտ այս համակարգը բավականին ոչ օպտիմալ վիճակում է, ընդգծել է Սոլոմատինան։ Հետևաբար, անբարենպաստ պայմանների ազդեցության տակ մարդը կարող է անհարմարություն զգալ։
«Եվ դիետոլոգիայի տեսանկյունից [մագնիսական փոթորիկների ժամանակ] կարող են ի հայտ գալ տարբեր ախտանիշներ։ «Սնունդը ավելի վատ է մարսվում, արյունը ավելի շատ է հոսում, կարող է լինել գլխացավ, ճնշման տատանումներ, դյուրագրգռություն, անքնություն, քնկոտություն», - ասել է նա։
«Մագնիսական փոթորիկների պատճառով օրգանիզմի վատթարացումը մարդու մոտ սթրես է առաջացնում արտաքին գործոնների հետ մեկտեղ. հոգնածություն աշխատանքի ժամանակ, քննությունը չհանձնված։ Նման պահերին արտադրվում է կորտիզոլ, որը ստիպում է կամ ոչինչ չուտել, կամ ուտել «տապակած միս կարտոֆիլով և մայոնեզով, Օլիվիեի աղցան»,- ընդգծել է մասնագետը։
«Մարմնի համար շատ դժվար կլինի էներգիա ծախսել այս մարսողության վրա։ Եվ եթե կա նաև աղ, շաքար, ապա սա հեղուկի կուտակում է, շատ բան կպահանջվի, և նաև կբարձրանա արյան ճնշումը։ Եվ, համապատասխանաբար, մագնիսական փոթորիկները ազդում են դրա վրա։ Բացի այդ, մենք մեր մարմնում կստեղծենք ներքին, շատ անբարենպաստ միջավայր։ Այն պետք է հաղթահարի մագնիսական փոթորիկը, բայց հաղթահարում է մարսողությունը», - եզրափակել է սննդաբանը։